Nasıl Bir Site Yapabilirim

6 Mart 2012 Salı 22:23



Sizin siteniz yoksa bile kardeşinizin, iş arkadaşınızın, komşunuzun yani tanıdığınız birilerinin mutlaka bir web sitesi vardır. Türkiye'de web sitelerle uğraşıpta dizi ve film sitesi işine girişmemiş çok az kişiyi rastlarsınız. Hobi olarak bakıldığında isteyen herkes istediği konulu bir site oluşturabilir ama ziyaretçi sayım artsın, ehh birazda para kazanayım diyorsanız işler biraz değişir.

Webmaster forumlarında çok konuşulan konular vardır, en iyi para sağlık sektöründe veya finans sektöründe denilir. Yalanda değil, gerçekten bin ziyaretçili ingilizce dilinde bir sağlık siteniz olsun neredeyse 4 5 lüx daireye bedeldir.

Ama gel gelelimki evdeki hesap çarşıya uymuyor, zaten bunu herkes tecrübe edinerek er yada geç anlıyor. Kimse sağlık veya finans söktöründe başarılı olamaz demiyorum ama bu işler gerçekten hiç kolay değil.

Bir web sitesi yapıp birazcık para kazanmak mı istiyorsunuz, bunun en kısa yollarından bir tanesi, Google'da trend kelimesi haftalık hatta günlük değişen sektörlere yönelmek. Yani kullanıcıların Google'da daha önce araması olmayıp sonradan arama trendi çoğalabilecek sektörler. Bunların en başında tabiki elektronik ürünler geliyor.

Mesela bir ay sonra Samsung Galaxy S3 telefonunu piyasaya sürülecek, hem bu kelimede hemde bu kelimenin yanında alt trendler oluşacaktır. Galaxy S3 video, S3 review, vb. Bu trendleri Google'un hizmetlerinden, hatta Youtube'tan çok rahatlıkla takip edebilirsiniz. Veya, bu işi çok iyi yapan bir kaç web site bulursunuz ve onların konularına bakarak içerikler oluşturursunuz.

Googlede yeni trend kelimelerde çok popüler güçlü web sitelerler kafa kafaya sıralama yarışına girmek kolay değil ama çokta zor değil. Siteniz ingilizce olacağı için 2. 3. sayfalarda yer almanız bile size ciddi ziyaretçiler kazandıracaktır. Zaten bu yönde çalışmalar yaptığınızda mevcut kelimelerde sıralamaya giremezseniz bile, beklemediğiniz kelimelerden Samsung xxx xx vb. ziyaretçiler gelecektir.

Eğer çok düzenli ve sistemli çalışırsanız, hedeflerinizin çok üstüne dahi çıkabilirsiniz.

Web Sitede İçeriğin Hazırlanışı

Yazı İçeriği : İçerik yazısını başka bir web siteden kopyalayabilirsiniz. Ama bunu yaparken seçtiğiniz sitenin içeriğindeki yazının 9 10 kelimelik bir bölümünü kopyalayıp, tırnak işareti içerisine alarak Google'da arama yaparak, içeriğin çok fazla sitelerce yayınlanmadığına dikkat edin. Mesele bir veya üç sitede yayınlanmış içerikleri seçmenizi tavsiye ederim.

Fotoğraf : İçerik Fotoğraflarına çok özen gösteren biriyim. Mutlaka fotoğrafları özgün girin, yani Google görsellerden kopyaladığınız bir fotoğrafı içeriğe eklemeyin, helede kopyaladığınız yazı içeriğindeki fotoğrafı sakın eklemeyin. İçeriği zaten kopyaladık, bundan sonraki amacımız içeriği mümkün olduğunca normalinden daha farklı şekle sokmak. Özgün fotoğraf için, en azından Google görsellerden bir fotoğraf seçip, boyutunu değiştirin, piksel kalitesiyle oynayın, hiç bir şey yapamıyorsanız, sağı sola çevirin, umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Mantık yürüterek sizin bu konuda çok daha güzel fikirleriniz olabilir.

Başık ve URL: Kopyaladığınız yazının başlığını kullanabilirsiniz, ama ingilizceniz iyiyse kesinlikle yazıya uygun farklı bir başlık yazmanızı tavsiye ederim. İngilizceniz yoksa en azından başlıktan bir kelime değiştirin, Mesela başlık,  iPhone 4 Review" Olsun. Bunu "Apple iPhone 4 Review" olarak değiştirin. Teknoloji ürünlerinde bu tip değişiklikleri yapacak kadar herkesin bilgisi vardır. Yoksa bile, zamanla bu tarz kelimelere aşina olup çok rahatlıkla sorunu çözebilirsiniz. URL yi ise mümkün olduğunca kısa tutun. Kesinlikle başlıkla aynı URL olmasın. Başlıktaki kelimeleri sadeleştirin ve URL yani içeriğin adresini kısaltın. Hem başlığı hem de URL yi değiştirerek, Google'un gözünde kopyaladığımız yazının web sitesinden biraz daha farklı bir yer edinmiş oluruz.

Video : Özellikle teknoloji alanında bir web site yapıyorsanız, her içeriğe uygun video bulmak Youtube'ta mümkün. Bu içeriklerin başına, sonuna, ortasına video eklerseniz, daha önce söylediğimiz gibi yazı içeriğini dahada zengin bir hale dönüştürürsünüz. Üstelik videolar ziyaretçilerin sitede kalma süresini çoğaltır, bu da Google'da sizi olumlu dönüşümler sağlar.

Linkler : Yazı içerisinde kaliteli ve kullanıcıyı memnun edebilecek linkler verebiliriz, Mesela Samsung gelimesi geçtiğinde Samsung'un resmi web sayfasının linki yazı içerisinde verebilirsiniz. Veya iPhone ile ilgili bir içerikte, Apple'ın Facebook Fan sayfasının linkini yazının en altında paylaşabilirsiniz. Bu linkler biraz daha extradan kullanıcıya hizmet olarak yapılmış olarak gözükse de aslında buradaki asıl amacımız, Google...

All in One SEO Pack Eklentisi : Wordpress kullandığınızı var sayarak, bu eklentiyi kesinlikle kurmanızı tavsiye ediyorum. Bu eklentiyi kurduktan sonra, içerik editör sayfasının hemen alt kısmında Description ve Keywords bölümleri var. Bunları kesinlikle elle doldurun, yani kolaya kaçıpta bu içi otomatik yapabilecek eklentiler kullanmayın. Zira, Google'un -60, -90 diye tanımlanan cezalarının nedenini bu güne kadar açıklayan bir uzmana rastlamadım. Siz siz olun, ziyaretçi sevdasına tutulup ta zararlı eklentiler kurmayın.

Bazı yerleri çok üstünkörü geçtiğimin farkındayım. Zaten sıfırdan başlayacak bir kişiye bu makale yaramaz. Az çok tecrübe sahibi kişiler her cümlemin ne anlama geldiğini umarım anlamıştır.

Sormak istedikleriniz varsa, buyurun sorun.

Leave Comment