Ekşi Sözlük Twitter üzerinden sosyal medya gündemi oluşturuyor

4 Şubat 2012 Cumartesi 14:52


İnsanların internette ne yaptığına ne ettiğine sıklıkla araştırırım. Sosyal medyanın gündem konusu çoğu zaman gerçek medya yani televizyon gazete gündemine göre daha farklıdır. Bazen blogta daha ilgi çekici konular oluşturmak için  sosyal medya gündemine baktığımda olur.

http://trendsmap.com/ Bu adres Twitter sitesinde konuşulan konuların ağırlığı göz önüne alınarak harita üzerinden trend bilgisi veren güzel bir uygulama. Türkiye haritasına doğru ilerlerseniz, harita üzerinden hangi noktada hangi konuların ağırlıklı olarak Twitter üzerinden konuşulduğunu görebilirsiniz.

Ankara ve İstanbul çevresinde tabiki daha yoğun trend bilgileri mevcut. Bu bölgede konuşulan konulara baktığımda anlam veremedim. Uygulamanın doğruluğundan şüphe etmeye başlamıştım ki, trendte çıkan kelime ve cümlelerin daha çok Ekşi Sözlük'te yeni açılan başlıklar olduğunu gördüm. Twitter'ımı açtığımda da bu konuların gerçekten de yoğun bir şekilde kullanıcılar tarafından twitlendiğine şahit oldum.

Konuların ne olduğunu şimdi hatırlayamayacağım ama bazıları abuk sabuk kelimeler, bazıları ise esprili dilde konu edilen sıradan kelimelerdi.

İnternette sosyal medyanın içinde bulunan yaş gurubu oldukça geniş ama Twitter da yaş gurubu biraz daha ortalara çekilmiş durumda. 18 - 26 yaş aralığında, üniversiteye hazırlanan ve üniversitede okuyan gençlerden kurulu. Aynı şekilde Ekşi Sözlük içinde bu yaş gurubu geçerli diyebiliriz.

Gençler, sosyal medyada her an gündemi belirleyip değiştirebiliyorlar. Kendi gündemlerinde kalıp real gündemi takip etmiyorlar. Son zamanlarda soru cevap şeklinde geçen yarışma programlarında çok iyi bölümlerde okuyup, herkesin bilebileceği kolay soruları bilemeyip elenen üniversite öğrencilerini sıklıkla gördük. Belki bunun farkında olan çok az insan var ama fazla değil, yakın bir gelecekte, globalleşen dünyanın bambaşka bir parçalanışını görebiliriz.

Yazı öncesi tarih terimine belkide, İnternet öncesi tarih eklenecek.

Leave Comment