Archive for Aralık 2011
Batum Tanıtım Belgeseli - İzlemeden gitmeyin
Gürcistan'a özellikle Batum'a olan ilgi artarak devam ediyor. Bir önceki konumda Batum ve Tiflis'i tanıtan bir video eklemiştim. Biraz televizyon arşivlerini karıştırınca yine Uçuyorum programının yakın zamanda sadece Batum'a özel bir tanıtım belgeseli olduğunu farkettim ve sizler için ekledim.
Batum'un yöresel yemekleri, kültürel tarihi, şehri, sahili, plajı, botanik bahçesi ve dahası...
Batum'u daha iyi tanımak için mutlaka izleyin. Batum tanıtım belgeseli toplam 5 part videodan oluşuyor. İyi seyirler.
Uçuyorum ekibinden Gürcistan Belgeseli Batum ve Tiflis gezisi
Gürcistan'la karşılıklı vizeler kaldırıldıktan sonra eminim bir çok kişi, Gürcistan'ın nasıl bir ülke olduğunu merak ediyordur. Batum ve Tiflis şehirlerini duymayan yoktur ama seyahat konusunda bilgi fakirliğimizi giderecek çokta kaynak olduğunu sanmıyorum.
Tam bu merakımı gidermek isterken, TRT Haber kanalında gezi programı Uçuyorum'a denk geldim. Bu bölümde Gürcistan'ın tanıtılacağını duyunca, helede söz konusu Batum ve Tiflis olunca, programı bloğumda yayınlamak için kaydettim. Umarım Gürcistan için azda olsa bir fikir sahibi olursunuz.
Sümela'nın Şifresi Temel - Karadenizin Temeli artık beyaz perdede
Mizah yazarı ve karikatürist Yılmaz Okumuş, Karadeniz'in fıkralara konu olan müthiş mizahını Temel karakteriyle beyaz perdeye taşıyor. Televizyon programcısı ve dizi yönetmeni olarak tanıdığımız Adem Kılıç'ın ilk sinema filmi olan film tiyatro kökenli oyuncularıyla komedi ve macerayı birleştiriyor.
Alper Kul'un canlandırdığı Temel, sevdiği kızı alabilmek için tesadüfen varlığını öğrendiği Sümela hazinelerinin peşine düşmesi bol kahkahalı bir komediye dönüşüyor.
Eğitimini İndiana Üniversitesinde tamamlayan ve bir çok yabancı yapımda rol alan Alper Kul, bambaşka bir karakterle karşımızda. Şehir tiyatrolarında da oyunculuk yapan Kul, Ferzan Özpetek, Mahsun Kırmızıgül gibi bir birinden farklı yönetmenlerle çalıştı.
Sümela'nın Şifresinde başrolde göreceğimiz Kul, bizi oldukça güldüreceğe benziyor.
Oyuncu Alper Kul: Senaryoyu ulaştırdılar, bende senaryodan etkilendim. Temel karakterini oynayacak olmam zor da bir işti. Temel aşık bir adam, zaten erkek ve aşık bir insan bir süre sonra komik oluyor. Birde aşık olan Temel olunca daha garip ve komik bir şey çıkıyor ortaya.Ara sıra insanın içini sızlatacak, yazık dedirtecek yerler var ama genelde komedi bir hikaye.
Bir tane çatışma sahnesi çektik, o çatışma sahnesi içinde kuru sıkı tabiki kullanıyoruz fakat biz bir el ateş ettikten sonra etraftan karşılık geldi pat pat diye. Bu Karadeniz'de bir gelenekmiş, bir silah atıldığında sesi duyan kişilerde aynı şekilde silah atarak karşılık verirmiş. Bu sahneyi çekmede zorlandık, en son Gümüşhane'de tamamladık sahneyi.
Yönetmen Adem Kılıç: Trabzonluların Ergün Gürsoy'un başkanlığını yaptığı bir derneği vardı. Eski televizyon daire başkanıyla birlikte bir akşam yemeğine gitmiştik. Hava kararmak üzereydi, bir asansörle çıkılıyordu tesise. Asansör çıkışında iki tane heykelcik gördüm, bir kadın bir erkek. Ben sıkça gittiğim bir yer olmasına rağmen daha önce görememiştim, şaşırdım sordum asansörü açan çocuğa, kim bunlar? dedim. Abi nasıl tanımazsın falan dedi. Kim olduğu konusunda ben üsteledim. Temelle Fadime dedi. O akşamın konusu Temel filmi oldu. Yemekte arkadaşlarıma bende böyle bir şey düşündüğümü anlattım.
Oyuncu Aslıhan Güner: İlk senaryo geldi, böyle bir komedi filmimiz var diye. Ben direk senaryoyu okudum ve evet dedim. Oyuncunun okuduğu senaryodan etkilenmesi çok önemlidir, ben senaryoyu okurken çok güldüm. Zuhal, Trabzon'da zengin bir ailenin kızı, ilk okulu Trabzon'da okuyor, daha sonra öğrenimini devam ettirmek için İstanbul'a gidiyor. Bir ayağı da yurtdışında olan oldukça kendini geliştirmiş bir genç kız.
AÖF İstatistik geçmiş yıl sorularının çözümü
Geçmiş soruların çözümlerini internette çok aradım ama bulamadım. Çözümü olan kitapları araştırdım hatta bir tane aldım ama yinede tam olarak isteğimi karşılamadı. Ama dün Facebook'ta üye olduğum bir sayfa çok güzel bir paylaşımda bulundu. Oğuzhan Pehlivan isimli bir arkadaşımız son 5 yılın final sorularının çözümünü bizlerle paylaşmış. Bana göre AÖF için yapılmış en güzel paylaşımlardan biriydi.
http://www.filesonic.com/file/4266299415/S%C4%B1nav_Cozumleri.rar
Not: Çözümler PDF formatındadır.
AÖF kredili sisteminin bal kaymağı Çan Eğrisi
Çan eğrisi, bu ağır kredili sistemin tek öğrenciden yana olan tarafı, kimileri kaliteyi düşüreceğini savunurken, kimileri için ders ve sınıfı geçme stratejisi için bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünüyor.
Peki nedir bu Çan Eğrisi?
Şimdi ben Sosyoloji 2. sınıfta okuyorum. Benim bu dönemdeki derslerimle sizlere örnek vereceğim.
Diyelim ki İktisada Giriş dersinden sınav soruları oldukça zor geldi ve bu dersin Türkiye ortalaması atıyorum 10 doğru yanıt. Sen İktisada Giriş dersinden 10 doğru yanıt vermişsen 50 almış sayılırsın, 15 - 20 doğru cevap veren kişide o orana göre puan alır.
Diyelim ki sorular çok kolaydı ve Türkiye ortalaması 20 doğru yanıt verdi. 20 doğru yanıt 50 puan ortalaması işaret etse de eski sisteme göre 50 puan alan kişi veya atıyorum 15 doğru cevap yapan kişi madur edilmeyecek, yani ortalamanın altına doğru cevap yapan kişide 15 doğru yapmak şartıyla o dersi geçmiş sayılacak.
Diyelim ki dönem sonuunda ders notu ve dönem ortalamam şu şekil oluştu.
İstatistik: 35
Sosyoloji Tarihi: 44
T.D.Kuramları: 55
Siyaset Bilimi: 50
Antropoloji: 75
Felsefe: 70
Sosyal Psikoloji: 55
İnkılap Tarihi: 60
İstatistik ve Sosyoloji Tarihinden 50 puanın altında kaldık ve bu iki dersten başarılı olamadık. Ama dönemin genel ortalaması 55.5 yani dönem ortalama notu 50 den yukarıda olduğu için bu iki ders İstatistik ve Sosyoloji Tarihi dersinden de başarılı olduğumuz var sayılır ve sınıf tüm kredi notlarını alarak geçilir.
Bunun tek koşulu hiç bir dersten FF almamaktır. Eğer bir dersiniz FF ise bu ortalama avantajından yararlanamazsınız. Harf notunu bilgilerini aşağıda okuyunuz.
Aslında bu not değerlerimiz artık rakamla değil harflerle gösterilecek. Bu örnekleri ben harflerle vermedim ki kafamız daha fazla karışmasın.
Harf notları şu şekilde olacak.
Not Aralığı Harf Notu
84 - 100 AA 4,00
77 - 83 AB 3,70
71 - 76 BA 3,30
66 - 70 BB 3,00
61 - 65 BC 2,70
56 - 60 CB 2,30
50 - 55 CC 2,00
46 - 49 CD 1,70
40 - 45 DC 1,30
33 - 39 DD 1,00
0 - 32 FF 0,00
AÖF'nin yeni sistemi ve öğrencilerin göz bebeği olacak olan Çan Eğrisi sistemini dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım eksik ve yanlış bilgi vermemişimdir :)
Tivibu Maxi Plus Paketi 2012 yılında 7.90 TL
Tivibu standart paket abonelerine son günlerde gelen mesaj dikkatinizi çekmiştir. Mesaj aynen şu şekil...
"1.12012'den itibaren Tivibu Web Standart Paketiniz, Maxi Plus, aylık ücreti 7,90 TL olarak yenileniyor!
Keyif, eğlence ve seçenekler artıyor."
Az öncede telefonum çaldı ve bu kez yine Tivibu bilgilendirmesini telesekreter aracılığı ile sözlü olarak ilettiler. En sonunda her ne kadar detaylı bilgi için http://www.tivibu.com.tr sitemizi ziyeret edin diyorsa da sitede bu yönde bir bilgilendirme yok.
Bir çok kişiye kampanya kapsamında 1 TL ve standart tarife olan 4 TL'den hizmeti verildiği Tivibu'nun Standart Paketi sanırım artık kaldırılıyor. Şuanda mevcut web paketinin en üstü olan Standart Plus Paketi 8 TL den ücretlendiriliyor. Sözü edilen 2012 den itibaren bu iki paket kaldırılacak mı yoksa kaldırılmayacak mı bilinmiyor. Ama standart pakette bulunanlar otomatik olarak Maxi Plus paketine geçirilecek. Bu yeni Tivibu paketi olan Maxi Plus Paket tarifesi aylık 7,90 TL den ücretlendirilecek.
Paketin ve fiyatın yükseltilmesi sonucu her ne kadar Tivibu abonelerinin seçeneklerinin artacağı söylensede, bu doğrultuda bir bilgi websitede bulunmuyor ve ister istemez kullanıcılar bu yeni olaya eleştirel ve tepkisel yaklaşıyor.
Şahsen gelişmeleri iyice irdeleyip ona göre karar vereceğim. Gerçekten Tivibu seçenekler artacak sözüyle ciddi bir sıçrama yapacaksa tamam ama gözle görülür bir farklılık olmazsa tivibu üyeliğimi tamamen iptal edebilirim.