Selfie Fotoğrafları Sosyal Medyada nasıl Popüler Hale Geldi

2 Nisan 2014 Çarşamba 22:01

Son zamanlarda sosyal medya kullanan kişi sayısının artış göstermesine bağlı olarak daha yeni akımlarda oluşmaya başladı. İnsanoğlu bundan böyle kullanmış olduğu sosyal medya hesaplarında yalnızca yazı ve sıradan resimler paylaşmanın aksine değişik şeyler denemenin arayışına girdi. 2013 yılında oxford üniversitesi tarafından yılın kelimesi seçilen ve ingilizce sözlüğe dahil edilen selfie kelimesi bunlardan yalnızca biri.

Peki bu selfie manası nedir?

Selfie kelimesi köken olarak ingilizce bir sözcük ve self + ie eklerinin türetilmesinden oluşturulmuş. Self kelimesinin Türkçe anlamı kendi,bireysel manasına geliyor.Selfie ise rastgele bir kimsenin bir yeni nesil telefonuyla yahut fotoğraf makinesiyle kendi fotoğrafını çekmesini ve sosyal medyada paylaşılmasını ifade etmektedir.(Bkz. Vikipedi) Bu tanımlama azcık saçma olacak fakat, bunu gerçekleştirebilmek için bir tane fotoğraf makinasına yada kamerası bulunan bir telefona sahip olmanız yeterli. Elinize makinayı alıp kendinizi hangi açıdan karelemek istiyorsanız o şekilde çekiyorsunuz. Normalde tek bir kişinin yalnızca kendini fotoğraflamasıyla meydana çıkan bu akım, şuanda insanların ailesiyle beraber veya sevdiği insanlarla kendini tamamen aynı karede fotoğraflamasıyla çok farklı bir çizgi kazandı.

Selfie nasıl popülerleşti?

Bu vaziyeti de şu şekilde anlatabiliriz. Dünyada çoğu ün kazanmış kişilerin bu şekilde sevdiği inanlarla birlikte yada kendini selfie çekmesi ve bu fotoğraflarıda sosyal medya hesaplarında paylaşması selfie nin bu kadar kısa sürede popülerleşmesine öne çıkan önemli etken diyebiliriz. En son 2014 oscar ödül töreninde sunucu Ellen DeGeneres’in kendini ünlülerle birlikte çektiği sefie yi twitter hesabına yüklemesiyle fotoğraf 2 milyondan daha çok kez retweet edildi. Ülkemizde ise daha yeni popüler olan akım, bakalım sonraki günlerde ne gibi durum alacak.Yazımıza sonlandırırken size aşağıda yüklediğim gezi olayları selfie fotoğrafıyla baş başa bırakıyroum.


Leave Comment